XGT. maximaal presteren op GT
22 juni 2023Lunchalarm met Bata
24 augustus 2023Een raam kan heel uitnodigend zijn voor een inbreker. Met behulp van een koevoet is deze relatief makkelijk te forceren en als een raam op een kier staat wordt het helemaal makkelijk! Het advies is om alle ramen te sluiten als je van huis gaat, daarnaast is het zaak om je ramen te voorzien van stevig beslag. Goed raambeslag maakt het inbrekers lastig om binnen te komen, zelfs met goed gereedschap. En, hoe langer een inbreker nodig heeft om binnen te komen, hoe groter de kans dat hij opgeeft.
Let bij het aanschaffen van raambeslag altijd op het SKG-keurmerk. Wanneer hang en sluitwerk voldoende inbraakwerend is, krijgt het een aantal sterren toegekend. Hoe hoger het aantal sterren, hoe langer het een inbreker kost om binnen te komen. Bekijk onze blog SKG in de praktijk voor meer informatie over het SKG-keurmerk.
Opties om je raam te beveiligen
Er zijn verschillende opties om je raam te beveiligen. De keuze is afhankelijk van voorkeur, maar ook het soort raam en de draairichting (naar binnen of naar buiten) bepalen welk type slot voor jouw raam geschikt is.
- De meest gekozen beveiliging voor een draairaam is een raamboom. Deze bestaat uit een haaksluiting die vasthaakt in een sluitkom, die kan worden afgesloten met een slot of drukknop. Kies voor raambomen met minimaal SKG*. Bij ramen groter dan 50cm (lengte of breedte) worden twee raamboompjes per raam geadviseerd. Het voordeel van een raamboom is dat deze vaak voorzien is van een kierstand, handig voor ventilatie van bijvoorbeeld de bad- of slaapkamer.
Bekijk de raamsluitingen met cilinder »
- Bij een draairaam kan je ook kiezen voor een raamslot of bijzetslot. Deze bestaat uit twee delen, die je netjes met elkaar moet verbinden. Kies voor sloten met minimaal SKG*, maar bij voorkeur voor SKG**. Ook hier is het advies om bij grote ramen (meer dan 50cm) twee sloten per raam te gebruiken. Tip: een bijzetslot kan ook gebruikt worden als extra beveiliging in combinatie met één of twee raambomen.
- Voor naar buiten draaiende ramen is het raadzaam om de scharnierzijde extra te beveiligen met twee dievenklauwen. Voor bestaande ramen kun je deze eventueel los aanschaffen en in het kozijn bevestigen. Wanneer je nieuwe scharnieren plaatst, is het beter om te kiezen voor veiligheidsscharnieren met SKG-keurmerk. Deze zijn voorzien van een opgelaste dievenklauw.
Bekijk de diverse veiligheidsscharnieren »
- Tenslotte is het zaak om aandacht te besteden aan raamuitzetters. Deze worden toegepast bij bovenlichten of klepramen. Telescopische raamuitzetters of ijzeren raamuitzetters zijn niet inbraakwerend. Het advies is te kiezen voor een combi-uitzetter of wegdraaibare uitzetter. Deze zorgt dat een raam niet verder open kan dan een bepaalde stand; voldoende om te ventileren, maar klein genoeg om te voorkomen dat er iemand via het raam naar binnen gaat. SKG-gecertificeerde raamuitzetters zijn voorzien van een gesloten stand en zijn inbraakwerend.